Начало Полезно Биткойн халвингът може да дойде по-рано от очакваното
Обратно

Крипто валути

Биткойн халвингът може да дойде по-рано от очакваното

Всъщност блоковете се откриват по-бързо от средния десетминутен интервал между тях и поради този фактор намаляването на възнаграждението на мрежата наполовина може да настъпи по-рано от очакваното.

Докато някои броячи за халвинга, които просто използват десетминутната средна стойност, отбелязват, че събитието се очаква през май или април 2024 г., броячите, които използват точните времена на интервалите между блоковете, показват, че намаляването на наградите може да се случи още през 1 март 2024 г.

Увеличение на хеширащата мощност

Докато общността на криптовалутите е фокусирана върху Сливане (The Merge), хеширащата мощност зад мрежата на Биткойн (BTC) е по-висока от обичайното, поради което интервалите между блоковете се ускоряват. Понастоящем за блокчейна са отделени 244.62 екзахаша в секунда (EH/s), а на 4 септември 2022 г. той достигна връх от 301.45 EH/s при височина на блока 752,510.

Алгоритъмът на Биткойн следи нивото на трудността и го настройва на всеки 2,016 блока (приблизително на всеки 2 седмици), за да поддържа това време на блок от 10 минути.

Дата на халвинга

Данни от bitcoinsensus.com и метриките от nicehash.com сочат, че четвъртото халвинг събитие на Биткойн ще се състои през март 2024 г. Датата е доста преди често използваната прогноза за 3 май 2024 г.

Всъщност bitcoinsensus.com показва два брояча, като единият е базиран на текущото време на блока (8.50 минути), а другият – на средната стойност от десет минути на блок. Bitcoinsensus.com изчислява, че текущата дата на халвинга, базирана на действителното време на блок, ще бъде 2 март 2024 г. Така че вместо след 598 дни, халвинг събитието може да се състои след 509 дни.

Броячът на Nicehash.com показва, че датата може да настъпи на 1 март 2024 г., или един ден преди прогнозата, показана на уеб портала bitcoinsensus.com.

Всеки път, когато се добиват 210,000 блока, възнаграждението се намалява наполовина.
Текущата блок награда е 6.25 BTC на блок като след 2024 г. тя ще бъде намалена до 3.125 монети на блок.

 

Източник: https://cryptodnes.bg/

Публикувани наскоро