Начало Полезно Загубени пароли заключват милионерите от тяхното биткойн състояние
Обратно

Крипто валути

Загубени пароли заключват милионерите от тяхното биткойн състояние

Собствениците на биткойни забогатяват, защото криптовалутата се е повишила. Но какво се случва, когато не можете да докоснете това богатство, защото сте забравили паролата за цифровия си портфейл?

Биткойнът, който беше в необикновен и волатилен осеммесечен период, направи много от своите притежатели много богати за кратко време, дори когато пандемията от коронавирус опустоши световната икономика.

Но необичайната природа на криптовалутата също означава, че много хора са блокирани от състоянието си на биткойн в резултат на загубени или забравени ключове. Те са принудени да наблюдават, безпомощни, тъй като цената рязко се е повишила, неспособни да осребрят цифровото си богатство.

От съществуващите 18,5 милиона биткойни, около 20 процента - в момента на стойност около 140 милиарда долара - изглежда са в изгубени или блокирани по друг начин портфейли, според компанията за криптовалутни данни Chainalysis. Wallet Recovery Services, бизнес, който помага за намирането на изгубени цифрови ключове, заяви, че е получавал 70 заявки на ден от хора, които искат помощ за възстановяване на богатството си, три пъти повече от преди месеца.

Собствениците на биткойни, които са блокирани от портфейлите си, говорят за безкрайни дни и нощи на разочарование, тъй като са се опитали да получат достъп до своето състояние. Мнозина притежават монетите от ранните дни на Биткойн преди десетилетие, когато никой не е имал увереност, че символите ще струват нещо.

„През годините бих казал, че съм прекарал стотици часове, опитвайки се да се върна в тези портфейли“, казва Брад Ясар, предприемач в Лос Анджелис, който има няколко настолни компютъра, които съдържат хиляди биткойни, които той е създал или добил по време на ранните дни на технологията. Докато тези биткойни сега струват стотици милиони долари, той загуби паролите си преди много години и извадил от погледа си твърдите дискове, които ги съдържат, във вакуумно състояние.

„Не искам да ми напомнят всеки ден, че това, което имам сега, е частица от това, което бих могъл да загубя“, каза той.

Дилемата е ярко напомняне за необичайните технологични основи на Биткойн, които го отличават от нормалните пари и му придават някои от най-прехвалените и най-рисковите качества. С традиционните банкови сметки и онлайн портфейли банки като Wells Fargo и други финансови компании като PayPal могат да предоставят на хората паролите за техните сметки или да нулират загубени пароли.


/nytimes.com/

2021-01-20

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути