Начало Полезно Може ли Беларус да използва биткойн за да се справи със санкциите на САЩ и ЕС?
Обратно

Крипто валути

Може ли Беларус да използва биткойн за да се справи със санкциите на САЩ и ЕС?

След като голяма част от международната общност се ядоса на ръководеното от Александър Лукашенко правителство на Беларус след противоречиви неотдавнашни избори, заплахата от нова вълна от ръководени от САЩ икономически санкции срещу нацията и нейното ръководство стана много реална.

Европейският съюз вчера заяви, че външните му министри вече обмислят „целенасочени санкции“, като американският държавен секретар Майк Помпео също говори за идеята за налагане на финансови санкции на Минск.

Този ход накара мнозина в региона да се замислят дали новоизградената криптовалута в Беларус може да влезе в играта, да се превърне в мишена или дори да помогне на Минск да избегне провала на санкциите.

Редица държави, които се озовават в противоречие със САЩ, вече са се опитали да се обърнат към крипто сектора - със смесени резултати.

Докато, според съобщенията, Северна Корея усъвършенства изкуството да използва криптовалути, базирани на американски съюзници, Венецуела има по-малко късмет – въпреки, че остави президента си „да седи“ на големи количества биткойни (BTC) и етериум (ETH), чиито проблем е превалутирането.

В обръщение към руската медия RBC, експертите заявиха, че дори Беларус да намери начин да заобиколи санкциите с криптовалута, това ще е малко повече от „банкова помощ“, тъй като икономиката изсмуква рецесия поради по-широките последици от икономически санкции. Подобни усилия за криптовалута във Венецуела и Иран, според експертите, до голяма степен не успяха да спасят икономиките на тези държави.

Ситуацията в Беларус обаче е малко по-различна, тъй като нацията активно пропагандира криптовалутните политики вече повече от две години - и изгради много печеливша криптовалута в многомилионния парк Hi-Tech в Минск.

/cryptonews.com/

2020-08-20

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути