Начало Полезно Швеция тества новата си цифрова валута на централната банка
Обратно

Крипто валути

Швеция тества новата си цифрова валута на централната банка

Швеция започна да тества електронна крона, което се доближава повече до издаването на цифрова валута на централната банка (CBDC). Пилотната програма ще работи една година, до февруари 2021 г.

Ако и когато електронната крона официално стартира за използване от обществеността, идеята е тази валута, задвижвана от блокчейн, да управлява конвенционални плащания и банкови дейности в цялата страна.

 Вместо да купувате с кредитна карта или да похарчите фиатна валута, всекидневната сделка може да се премести в блокчейна.

CBDC е гореща тема в наши дни, а Швеция е втората страна (след Бахамските острови), която разкрива това, което изглежда е истинска, работеща национална криптовалута.

Бахамите стартираха пилотна програма на CBDC през декември и планират пълно въвеждане някъде през втората половина на 2020 г.

Китай оповестяваше, че развива своя собствена CBDC, но досегашните разработки не са толкова успешни, колкото на Швеция и Бахамските острови.

Създаването на CBDC в Швеция изглежда отговаря на съществуващата шведска чувствителност - страната вече е едно от най-безкасовите общества в света.

/cointelegraph.com/             

21.02.2020                                                                           

Публикувани наскоро

Antminer E3 на Bitmain ще продължи да добива Етер с нова актуализация

Докато някои машини за криптовалута се предполага, че се изключват поради нерентабилност, китайският гигант Bitmain продължава не само да разпродава новите си продукти, но и подобрява някои от по-старите си флагмански устройства.

Крипто валути