Начало Полезно Швеция тества новата си цифрова валута на централната банка
Обратно

Крипто валути

Швеция тества новата си цифрова валута на централната банка

Швеция започна да тества електронна крона, което се доближава повече до издаването на цифрова валута на централната банка (CBDC). Пилотната програма ще работи една година, до февруари 2021 г.

Ако и когато електронната крона официално стартира за използване от обществеността, идеята е тази валута, задвижвана от блокчейн, да управлява конвенционални плащания и банкови дейности в цялата страна.

 Вместо да купувате с кредитна карта или да похарчите фиатна валута, всекидневната сделка може да се премести в блокчейна.

CBDC е гореща тема в наши дни, а Швеция е втората страна (след Бахамските острови), която разкрива това, което изглежда е истинска, работеща национална криптовалута.

Бахамите стартираха пилотна програма на CBDC през декември и планират пълно въвеждане някъде през втората половина на 2020 г.

Китай оповестяваше, че развива своя собствена CBDC, но досегашните разработки не са толкова успешни, колкото на Швеция и Бахамските острови.

Създаването на CBDC в Швеция изглежда отговаря на съществуващата шведска чувствителност - страната вече е едно от най-безкасовите общества в света.

/cointelegraph.com/             

21.02.2020                                                                           

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути