Начало Полезно Централната банка в Литва: Дигитална монета с ограничено издаване е готова за стартиране
Обратно

Крипто валути

Централната банка в Литва: Дигитална монета с ограничено издаване е готова за стартиране

Централната банка на страната, одобри физическа извадка от LBCoin - токен, за който се твърди, че ще е първата в света цифрова възпоменателна монета, задвижвана с блокчейн. Банката казва, че жетонът ще бъде издаден през пролетта на тази година.

Монетата е изработена от сребро и ще бъде оценена на точно 19,18 EUR (21,27 USD) - референция за 1918 г., годината, когато Литва за първи път обяви независимостта си от Русия.

Банката казва, че монетата за физическите колекционери е проектирана да прилича на кредитна карта.
 

И дизайнът е с голяма символика: той съдържа изображение на подписването на Закона за независимост, подписан на 16 февруари 1918 г., както и дигитализирана картина на Съвета на Литва.

Картината е съставена от над 36 500 пиксела - почти същия брой дни, които са изминали от издаването на Акта за независимост, съобщи банката в изявление, споделено с Cryptonews.com.

Банката добави:

„Литовският флаг на гърба на монетата [съдържа] националния химн, вписан в цифрен код.“

От другата страна на монетата има Витис - литовският национален герб. Дизайнът включва и QR код, който е свързан с електронния магазин, където ще се продават цифрови маркери.

Банката има за цел да издаде 24 000 LBCoins на своя онлайн магазин. Магазинът ще предостави на своите клиенти специални портфейли, в които могат да съхраняват монетата, въпреки че ще могат да прехвърлят своите LBCoins в NEM портфейли.

Банката добави, че купувачите на цифрови монети ще могат да искат физическите си сребърни монети от определени търговски обекти. Междувременно банката продължава усилията си да засили операциите на централната банка с цифрова валута (CBDC).

През декември миналата година банката заяви, че LBCoin е част от „контролиран експеримент“ и „тест in vitro на множество практически аспекти, свързани с по-широката дискусия за CBDC“. Банката работи и върху технологична пясъчна кутия, базирана на блокчейн, наречена LBChain. Пясъчната кутия ще проследи, че международните фирми за финтех наддават за правото да тестват своите предложения в литовските финансови институции.

/crytptonews.com/

2020-01-21

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути