Начало Полезно Ердоган – Турция трябва да завърши тестването на цифровата лира през 2020
Обратно

Крипто валути

Ердоган – Турция трябва да завърши тестването на цифровата лира през 2020

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган указа, че правителството трябва да завърши тестването на цифровата валута на националната централна банка (CBDC) през 2020 г. Националната цифрова лира на страната базирана на блокчейн, се планира да бъде издадена от Централната банка в съответствие с годишната президентска програма за 2020 г., Cointelegraph Турция съобщи на 5 ноември.

Публикувана на 3 ноември, президентската програма уточнява, че първите тестове на цифровата лира трябва да се проведат и завършат до края на 2020 г., според документ, публикуван от официалното национално издание на Турция Resmi Gazete на 4 ноември.

Правителството планира да разработи софтуерна платформа за незабавни плащания, базирана на цифровата лира. Наред с централната банка, в проекта ще се включи и националната агенция за технологични иновации - Съветът за научни и технологични изследвания на Турция, известен също като TUBITAK.

„Основната цел е да се създаде финансов сектор със силна институционална структура, който да отговори на нуждите от финансиране на реалния сектор с ниска цена, да предложи различни финансови инструменти на широка инвеститорска база чрез надеждни институции и да подкрепи целта на Истанбул да стане атрактивен глобален финансов център. "

Включването на дигиталната лира в годишната президентска програма на Турция през 2020 г. следва предишни планове, очертани от държавата в икономическата пътна карта на страната 2019-2023 г., издадена през юли 2019 г. В допълнение към CBDC, правителството се интересува от прилагането на блокчейн технологията за транспорт и митниците, както и публичните услуги и администрацията.

През септември правителството на Турция обяви планове за създаване на национална блокчейна инфраструктура за разгръщане на технологията в публичната администрация.

Както бе съобщено на 1 ноември, Чанпенг Джао, главен изпълнителен директор на основната борса за криптовалута Binance, ще бъде оратор на срещата на върха на турските капиталови пазари 2019 в Истанбул от 19–20 ноември 2019 г.

/cointelegraph.com/

2019-11-05

 

Публикувани наскоро

Бялата книга на Биткойн става на 11, докато мрежата преминава през основни етапи

Хелоуин 2019 отбелязва единадесетата годишнина от издаването на бялата книга за първите напълно децентрализирани електронни парични средства от анонимни създател(и) Сатоши Накомото.

Крипто валути

Руската Сбербанк минава на крипто с приложение за трансгранични парични преводи

Голямата Руска банка Сбербанк въведе ново решение за трансгранични преводи с ниски разходи, за което смята, че ще може да се конкурира с криптовалутите за трансгранични транзакции.

Крипто валути