Начало Полезно Ердоган – Турция трябва да завърши тестването на цифровата лира през 2020
Обратно

Крипто валути

Ердоган – Турция трябва да завърши тестването на цифровата лира през 2020

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган указа, че правителството трябва да завърши тестването на цифровата валута на националната централна банка (CBDC) през 2020 г. Националната цифрова лира на страната базирана на блокчейн, се планира да бъде издадена от Централната банка в съответствие с годишната президентска програма за 2020 г., Cointelegraph Турция съобщи на 5 ноември.

Публикувана на 3 ноември, президентската програма уточнява, че първите тестове на цифровата лира трябва да се проведат и завършат до края на 2020 г., според документ, публикуван от официалното национално издание на Турция Resmi Gazete на 4 ноември.

Правителството планира да разработи софтуерна платформа за незабавни плащания, базирана на цифровата лира. Наред с централната банка, в проекта ще се включи и националната агенция за технологични иновации - Съветът за научни и технологични изследвания на Турция, известен също като TUBITAK.

„Основната цел е да се създаде финансов сектор със силна институционална структура, който да отговори на нуждите от финансиране на реалния сектор с ниска цена, да предложи различни финансови инструменти на широка инвеститорска база чрез надеждни институции и да подкрепи целта на Истанбул да стане атрактивен глобален финансов център. "

Включването на дигиталната лира в годишната президентска програма на Турция през 2020 г. следва предишни планове, очертани от държавата в икономическата пътна карта на страната 2019-2023 г., издадена през юли 2019 г. В допълнение към CBDC, правителството се интересува от прилагането на блокчейн технологията за транспорт и митниците, както и публичните услуги и администрацията.

През септември правителството на Турция обяви планове за създаване на национална блокчейна инфраструктура за разгръщане на технологията в публичната администрация.

Както бе съобщено на 1 ноември, Чанпенг Джао, главен изпълнителен директор на основната борса за криптовалута Binance, ще бъде оратор на срещата на върха на турските капиталови пазари 2019 в Истанбул от 19–20 ноември 2019 г.

/cointelegraph.com/

2019-11-05

 

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути