Начало Полезно Руски банки: Намерихме начини за облагане на криптовалутите без промяна на закона
Обратно

Крипто валути

Руски банки: Намерихме начини за облагане на криптовалутите без промяна на закона

Руските банкери и техните адвокати изглежда са открили правни вратички, които биха могли да пуснат данъчните власти в криптовалутите - без дори да се налага да променят данъчния код на страната.

Според доклад на "Izvestia", aсоциацията на руските банки изготви документ, в който се твърди, че въпреки че повечето държави - включително Русия - не искат да определят криптовалутите като пари в юридически документи, притежателите на токени все още биха могли да бъдат облагани с данък.

Документът обяснява, че вместо да класифицират биткойни, алткойни и други подобни като пари, съдилищата могат да разглеждат монетите като „собственост“ или дори „съкровище“.

 

Например, в случай на криптовалута, всеки, който успешно изкопаe BTC 1, може да се каже, че е „намерил“ или „открил“ своя токен - толкова много, колкото изследовател може да изкопае заровено злато. Подобни „находки“, посочва асоциацията, подлежат на данъчно облагане от държавата.

Стихиен момент за някои съдилища обаче би могъл да бъде фактът, че добитите жетони не се „намират“ като такива. Вместо това те възникват в резултат на човешката дейност.

Но отново асоциацията излезе с правен отговор. Регламентите за данъчния кодекс гласи, че новосъздадените стоки също имат облагаема стойност - какъвто е случаят с плодовете, отглеждани във ферма или фабрика. И това би осигурило и начин за данъчни миньори, които твърдят, че техните жетони не са равностойни на „съкровище“.

И същият орган казва, че друг начин съдилищата да разглеждат токените е да ги разглеждат като вещи, които имат стойност при (непаричните) бартерни транзакции - факт, който също би ги направил облагаеми активи.

Операторите на борсата казаха в публикацията, че би било „много възможно“ да открият подробности за всички притежания на биткойни и етериуми на всеки гражданин - дори ако този гражданин има няколко портфейла.

Миналия месец група адвокати в страната излязоха с набор от планове за данъчен бизнес за криптовалути, които ще нафградят притежателите на токени с право на собственост и ще предоставят данъчни облекчения на миньорите.

/cryptonews.com/

2019-09-28

 

 

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути