Начало Полезно Основателят на Huawei каза, че Китай може да издаде собствена „Либра“
Обратно

Крипто валути

Основателят на Huawei каза, че Китай може да издаде собствена „Либра“

Рен Джънгфей, основател и изпълнителен директор  на китайския гигант Huawei, който наскоро бе поставен в черен списък от САЩ, заяви, че Китай може да издаде подобен дигитален койн като Либра на Фейсбук.

В отговор на въпросите на италианските медии дали Либра ще помогне на САЩ да запази своята хегемония и дали на китайските компании ще бъде позволено да се присъединят към клуба на Либра, Джънгфей каза, че "дори Китай може да издава такива валути, защо да чакатме Либра?"

"Силата на една държава е по-голяма от тази на интернет компания", заяви главният изпълнителен директор, според доклад в Corriere Della Sera на 22 юли.

Междувременно, по време на изслушванията в Конгреса миналата седмица, Дейвид Маркъс, съосновател на Либра, ръководител на портфейла им Calibra, подчерта, че „Ако не успеем да действаме, скоро можем да видим цифрова валута, контролирана от други, чиито стойности са драстично различни“.

"Развълнуван съм от потенциала, който притежава Либра, и се гордея, че Фейсбук започна това усилие тук, в Съединените щати. Вярвам, че ако Америка не води иновациите в областта на цифровата валута и плащанията, други ще го направят", каза той.

Междувременно плановете на Фейсбук да създаде своя собствена криптовалута принудиха централната банка на Китай да ускори изследванията за създаване на своя собствена цифрова валута, тъй като те могат потенциално да затруднят и застрашат китайските трансгранични плащания, паричната политика и дори финансовия суверенитет.

И в двата случая законодателите на САЩ все още са скептични по отношение на проекта за Либра и не е ясно дали проектът ще започне в САЩ, в случай че не получи необходимите регулаторни одобрения.

„Определихме период - колкото и дълъг да е необходимо, за да отговорим на въпросите на регулаторите и различните експерти и избиратели относно [Либра], а след това да разберем какъв е най-добрият начин да се придвижи напред.", каза главнищ изпълнителен директор на Фейсбук Марк Цукерберг.

/изт. cryptonews.com/

2019-07-28 

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути