Начало Полезно Ягуар Ленд Ровър планира да предостави крипто на шофьори в замяна на данни
Обратно

Крипто валути

Ягуар Ленд Ровър планира да предостави крипто на шофьори в замяна на данни

Ягуар Ленд Ровър може скоро да позволи на шофьорите да печелят награди в криптовалута за споделяне на техните данни.

Автомобилният производител понастоящем изпробва технологията блокчейн, която позволява на потребителите да позволят на своите автомобили автоматично да докладват данни за състоянието на пътя, като например задръствания, на навигационните доставчици или местните власти и на свой ред да получават токени на IOTA. Инициативата идва чрез партньорство с нестопанската фондация IOTA, съобщи Jaguar Land Rover.

Използвайки технологията „интелигентен портфейл“, приходите от криптовалута могат да бъдат изкупени за закупуване на кафе или за заплащане на пътни такси, такси за паркиране и електрическо зареждане, твърдят от компанията. Портфейлите могат също да се допълват с конвенционални методи на плащане.

 

От Ягуар казаха, че автомобилите им ще бъдат оборудвани с сензори за (IoT), за да предоставят данни чрез разпределената книга на IOTA, включително съобщенията. Това ще бъде предадено на съответните градски власти. Например, колите могат да комуникират, ако едно дърво е блокирало път или е станала автомобилна катастрофа, както и да предоставят по-точни локализирани метеорологични отчети.

Пилотът се провежда от софтуерния инженерингов център на автомобилния гигант в Шанън, Ирландия, който вече интегрира технологията в няколко автомобила, включително Jaguar F-PACE и Range Rover Velar.

"В бъдеще една автономна кола може да се задвижва до станция за зареждане, да презарежда и да плаща, докато собственикът му може да избере да участва в икономиката на споделянето - печелейки награди от споделяне на полезни данни, като например предупреждаване на други автомобили за задръствания.", каза софтуерния архитект Ръсел Викерс.

DOVU също планира да пусне платформа за блокчейн, за да възнагради потребителите за споделяне на данни за мобилност като местоположение, изминато разстояние и метеорологични условия.

 

/изт. coindesk.com/

2019-04-29 

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути