Начало Полезно Точно преди 10 години Сатоши пусkа Биткойн в мрежата
Обратно

Крипто валути

Точно преди 10 години Сатоши пусkа Биткойн в мрежата

В началото на Януари 2009 г. Сатоши Накамото пише писмо до пощата на Mertzdown за пускането на Биткойн. Това не e първото му писмо по темата, но беше първото, когато наистина имаше работещ продукт, чрез който да покаже идеята си. Писмото започва без поздравления по следния начин:

        Обявяваме първото пускане на Биткойн, нова електронна система за парични средства, която                                                                                                                                                                        
        използва мрежа от развнопоставени партньори, за да предотврати двойните такси при       
        преводи.

Тези характеристики са важни за криптографите, особено проблема с двойните такси. И до днес криптографите работят по проблема, като използват Биткойна на Сатоши за ключова точка за изучаване. Решението на Сатоши Включва децентрализация и правила за консенсус.

Сатоши моли хората да създадат връзка като начин да помагат на мрежата. Той също казва, че ако хората искат монети, те лесно могат да ги получат, като се има предвид „абсурдо лесното“ ниво на трудност, с което Биткойн започна. Последният добит блок (557,643) е с трудност 5,618,595,848,853.28. Тази цифра е времето необходимо на миньорите да намерят хеш за следващия блок. По времето на написването на писмото трудностите били далеч по леки, като например блок 10, който бил добит преди 10 години, е имал трудност от само 1.

Типичното възнаграждение за един блок (преди таксите) от най-ранните дни е равно на над 200,000 долара на днешния пазар. Отнемало около десет минути без специален хардуер. Повечето от монетите на Сатоши обаче остават неизползваеми.

Ако Сатоши Накамото е жив, то той би бил горд или ужасен от това което се е превърнало неговото творение. Пазарът на криптовалути днес надхвърля 100 млрд. долата. Това не би било възможно без първата версия на Биткойн. По този начин отбелязваме изминалите 10 години, откакто е било обявено за първи път.

/изт. ccn.com/

2019-01-11


 

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути