Начало Полезно „Нито една цифрова валута няма да доминира в света“, според Японската банка
Обратно

Крипто валути

„Нито една цифрова валута няма да доминира в света“, според Японската банка

Японските политици изглеждат обезпокоени от напредъка на китайската инициатива CBDC.

Изглежда има разногласие в най-високите етажи на японското правителство относно заплахата, която китайската CBDC представлява за нацията. Точно миналата седмица Кенджи Окамура, заместник-финансов министър по международните отношения на Япония, изрази загриженост относно усилията на съседа си в пространството, заявявайки, че „предимството за първи път е нещо, от което трябва да се страхуваме“.

Днешното изявление на Казушиге Камияма, който ръководи усилията на CBDC на Банката на Япония (BOJ), изглежда противоречи на това предишно настроение. Той каза, че напротив, предимството за първи ход може лесно да се превърне в недостатък и че нито една цифрова валута няма да доминира:

„Не мисля, че една цифрова валута ще доминира в света, стига всяка страна да положи всички усилия за подобряване на системата си за сетълмент.“

Камияма каза, че BOJ следи отблизо напредъка на други държави в Космоса и се надява да се поучи от техните усилия:

„Бихме искали да следим какво правят другите централни банки и да се учим от тях, не само от Китай, но и от други страни“.

Той също така каза, че когато и ако BOJ издаде CBDC, има възможност банката да въведе ограничение на емитираното количество и каква част от активите юридически ще бъде разрешено да притежават. Той предложи подобни ограничения да бъдат въведени, за да се предотврати изтичането на капитал от търговски банки, пояснявайки, че „Това е опция. Но това не е нещо, което можем да кажем, че определено ще се случи. "

Докато надпреварата на CBDC по света е в пълен полет, политиците изглежда се борят да намерят правилния подход към това, което остава нова идея.

/cointelegraph.com/

2020-10-16

 

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути