Начало Полезно Руската централна банка ще подкрепи забраната на крипто
Обратно

Крипто валути

Руската централна банка ще подкрепи забраната на крипто

Банката на Русия подкрепи потенциална забрана за плащания с криптовалута.

На въпроса на държавната информационна агенция RIA, централната банка предложи становището, че „частните криптовалути не могат да бъдат приравнени с фиатните пари и не могат да бъдат законно платежно средство“.

„Ако бъде взето решение за забрана на криптовалутите като платежно средство на законодателно ниво, считаме за подходящо да подкрепим тази позиция“, каза банковият орган.

 Съобщава се, че законодателството, изясняващо правния статус на криптовалутите, включително продажбите токени и копаенето, преминава през Държавната дума до края на последната лятна сесия, но има забавяне. Два от три планирани законопроекта бяха приети през 2018 г., като единият беше свързан с цифровите права, а другият обхващаше финансирането на публично финансиране, казва АПИ.

Банката на Русия оправда подкрепата си за възможна забрана, като заяви:

„Продължаваме да вярваме, че криптовалутите носят значителни рискове, включително в областта на изпирането на приходи от престъпления и финансирането на тероризма, както и при извършването на обменни сделки поради резки колебания на обменния курс“.

Наскоро председателят на институцията Елвира Набиулина заяви, че след проучвания банката не вижда сериозна причина да стартира национална криптовалута, която би отменила потенциалните рискове.

Набиулина също е предупредила за рисковете от крипто инвестициите, сравнявайки го с хазарт в казино, предаде АПИ. През октомври тя каза: „Съществува световна мъдрост, че безплатното сирене е само в капана за мишки: лесно спечелените пари бързо те напускат“.

/coindesk.com/

2019-11-30

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути