Начало Полезно Куба изучава криптовалутите, за да избегне американските санкции
Обратно

Крипто валути

Куба изучава криптовалутите, за да избегне американските санкции

Куба е последната страна, която обмисля използването на криптовалута, за да се справи със санкциите на САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки правителствен източник на 3 юли.

В публично обръщение на местната телевизия президентът на страната Мигел Диас-Канел заяви, че планът ще привлече капитал за около една четвърт от населението и ще помогне за реформи.

Куба усети сериозен ефект от кризата във Венецуела, която преди това беше основен източник на помощ.

"Ние изучаваме потенциалното използване на криптовалута ... в нашите национални и международни търговски сделки и работим по въпроса заедно с академичните среди", коментира министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес.

Както Cointelegraph съобщи , самата Венецуела пусна през миналата година своя собствена държавна крипто-валута, Петро. Също така имаше за цел да избяга от санкциите, но използването му досега остава ограничено поради липсата на международен интерес.

Други държави обмислят да следват този път, като Иран, който е изправен пред все по-враждебните САЩ.

Остава неясно дали Куба се опитва да създаде свой собствен криптовалутен койн или иска да използва съществуващ публичен такъв, като биткойн (BTC).

Според Гил Фернандес реформите, спонсорирани с криптовалута, са много необходими и биха позволили някаква форма на децентрализация в една икономика, която все още до голяма степен функционира по съветски принципи.

Също така има планове да се позволи на компании, опериращи в специалната икономическа зона нa Куба, да получат част от продажбите в твърда валута.

/изт. cointelegraph.com/

2019-07-03

Публикувани наскоро

Бялата книга на Биткойн става на 11, докато мрежата преминава през основни етапи

Хелоуин 2019 отбелязва единадесетата годишнина от издаването на бялата книга за първите напълно децентрализирани електронни парични средства от анонимни създател(и) Сатоши Накомото.

Крипто валути