Начало Полезно Куба изучава криптовалутите, за да избегне американските санкции
Обратно

Крипто валути

Куба изучава криптовалутите, за да избегне американските санкции

Куба е последната страна, която обмисля използването на криптовалута, за да се справи със санкциите на САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки правителствен източник на 3 юли.

В публично обръщение на местната телевизия президентът на страната Мигел Диас-Канел заяви, че планът ще привлече капитал за около една четвърт от населението и ще помогне за реформи.

Куба усети сериозен ефект от кризата във Венецуела, която преди това беше основен източник на помощ.

"Ние изучаваме потенциалното използване на криптовалута ... в нашите национални и международни търговски сделки и работим по въпроса заедно с академичните среди", коментира министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес.

Както Cointelegraph съобщи , самата Венецуела пусна през миналата година своя собствена държавна крипто-валута, Петро. Също така имаше за цел да избяга от санкциите, но използването му досега остава ограничено поради липсата на международен интерес.

Други държави обмислят да следват този път, като Иран, който е изправен пред все по-враждебните САЩ.

Остава неясно дали Куба се опитва да създаде свой собствен криптовалутен койн или иска да използва съществуващ публичен такъв, като биткойн (BTC).

Според Гил Фернандес реформите, спонсорирани с криптовалута, са много необходими и биха позволили някаква форма на децентрализация в една икономика, която все още до голяма степен функционира по съветски принципи.

Също така има планове да се позволи на компании, опериращи в специалната икономическа зона нa Куба, да получат част от продажбите в твърда валута.

/изт. cointelegraph.com/

2019-07-03

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути