Начало Полезно Биткойн скочи с 5%, заедно със златото, след като САЩ убиха най-високо поставения ирански офицер
Обратно

Крипто валути

Биткойн скочи с 5%, заедно със златото, след като САЩ убиха най-високо поставения ирански офицер

Биткойн скочи най-много за две седмици, след като американски удар с дрон уби ирански военен командир, подхранвайки спекулациите, че засиленият геополитически смут може да стимулира търсенето на криптовалутата през 2020 г.

Цената на цифровия актив скочи с 5 процента в петък до 7 300 долара към 16:07 универсално координирано време (11:07 часа в Ню Йорк). Скокът, който изглежда следваше печалбите в цените на петрола и златото, изтласка биткойн в положителна територия за годината до момента, сега възлиза на 2,2%.

Mati Greenspan, основател на изследователската компания, фокусирана върху криптовалутите Quantum Economics, отбеляза в имейл, че американската атака повиши цените на златото, традиционно разглеждано като актив в сигурно убежище, чиято стойност се очаква да се задържи във времена на геополитическа или икономическа нестабилност. Много инвеститори спекулират, че биткойнът прилича на златото по отношение на възприеманата му устойчивост срещу инфлация.

По-високите цени на петрола могат да накарат инвеститорите да се изнервят от бъдещия икономически растеж, като същевременно потенциално ще увеличат разходите на потребителите на бензин, засилвайки се по-бързата инфлация.

Друго съображение е дали ескалиращото напрежение може да стимулира търсенето на биткойн сред иранците, които през последните години проявиха апетит към криптовалути, когато икономиката в Близкия изток беше изправена пред множество санкции, наредени от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В края на декември иранският президент Хасан Рухани заяви в реч в Малайзия, че мюсюлманите може да се нуждаят от собствена криптовалута, за да се „спасят от господството на американския долар и американския финансов режим“.

Иран „отдавна се смята за един от големите за приемане на биткойн“ поради санкциите на САЩ срещу паричните преводи, произтичащи от страната, да не говорим за „много нестабилна икономика“, според Грийнспан.

Но новината вероятно ускори поръчките за покупка от някои инвеститори, които вече планираха да купуват биткойни, пише Greenspan.

„Иранският пазар сам по себе си вероятно е твърде малък и бавен, за да предизвика този ход с една ръка“, според Грийнспан. „По-вероятно един или няколко играчи да са чакали отстрани за добра възможност за купуване под 7 000 долара за монета и изглежда, че един от тях се е възползвал.“

Цените на биткойн се покачиха с 94 процента през 2019 г., което го направи един от най-ефективните активи в света, с приблизително утрояване на общата възвръщаемост, показана от 500 индекса на Standard & Poor's 500 големи американски акции.

/coindesk.com/

2020-01-05

Публикувани наскоро

Binance трябва да плати глоба от $4,3 милиарда за изпиране на пари

Като част от споразумение за признаване на вината, плащането на 4,3 милиарда долара на крипто борсата Binance (BNB-USD) беше одобрено от съдия – което го прави едно от най-големите наказателни санкции в историята на САЩ – според доклад на Bloomberg.

Крипто валути